søndag 28. desember 2008

Førjulstreff med Molly Fox, 10.desember


Siste treff før jul var hos Birgith, og boken som skulle dissekeres var "Molly Fox's Birthday" av Deidree Madden. Alle hadde fått lest den, men hva syntes vi egentlig om den? Vi var ikke helt enige. 
Vi drakk gløgg og spiste julegodt og snakka om boka som handler om en dag der jeg-personen, en skuespillforfatter, har fått låne huset til ei bortreist venninne, Molly Fox som er skuespiller og har bursdag akkurat denne dagen. Jeg-personen forsøker å komme i gang med skrivinga av et nytt skuespill, men får det ikke helt til. Hun tenker på Molly, hun tenker på en venn, Andrew som er kunsthistoriker og nå programleder i en tv-serie om kunst og hun tenker på sin egen familie hvor hun aldri helt følte at hun passet inn.
I starten var boka litt treg, man venta og venta på at handlinga skulle gå i gang. Plutselig hadde man lest over halve boka uten at det hadde begynt å skje noe. Noen av oss likte ikke denne handlingsløsheta, men noen av oss syntes den passa inn i helheta av boka om denne jeg-personen som var noe anonym (vi vet ikke engang hva hun heter), om tankene hennes om vennene sine som vi skjønner etterhvert at hun antakelig ikke kjenner så godt. Det virker som om en handlingsløshet preger jeg-personen sitt forhold til vennene sine og omgivelsene. Alle tre, jeg-personen, Molly og Andrew virker alle litt grå i privatlivet, mens på scenen, i teksten eller på tv, blir de beskrevet som vellykka, mer virkelig, der de viser mer intimitet, der de er mer seg selv. Ei bok om identitet, om å være noe for seg selv og være noe for andre og overfor andre. 
Det var ikke ei bok man blir oppslukt i, verken i handlinga eller i personene. Man bare leser litt videre, litt videre, til man kommer til slutten, akkurat som denne litt grå dagen til hovedpersonen. 
Uansett var det stas å lese ei bok tilsendt rett fra forlaget!
Til neste gang skal vi lese "Livlegens besøk" av Per Olov Engquist og så planla vi hva vi skal lese etter den igjen og det måtte bli en av de amerikanske vi har fått inside information om fra Hege og Mrs. Dalloway. Vi valgte "The Meadow" av James Galvin.
Det tradisjonelle nyttårsbordet skal vi ha i år igjen på Fiskekompaniet og vi bestemte like godt at neste bokringtreff blir selve nyttårsbordet.

Ingen kommentarer: